Son günlerin trend terimlerinden olan bibliyoterapi; kitaplar aracılığıyla bireyin sorunlarının çözülmesine yapılan rehberlik yöntemidir. Aslında edebiyatımızın en önemli seçkilerine baktığımızda bu yöntemin yüzyıllardır zaten kullanıldığını görmüyor değiliz. İslam büyüklerinin yazmış olduğu eserler, kişinin ruh dünyasındaki hastalıklara şifa ve derdin sahibine sığınışa vesile olmaktadır.
Okumak kişinin yaratıcılığını arttırırken, zihnin dinlenmesine de yol açar. Modern dünyanın kaosu ve koşturması insanın kendini dinlemesini, duymasını engellerken, okunan kitap kişinin eserle özdeşim kurarak bir çözüm yolu bulmasına yahut farklı düşüncelerle beynini oyalamasına imkan sağlamaktadır.
Farklı alanlarda okunan farklı kaynaklar bireyin bakış açısını geliştirmekte ve görmediği bilmediği durumlara karşı dahi tecrübe geliştirmesine vesile olmaktadır.
Batı da oldukça yayın olarak kullanılan bu teknik, bizde Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın Mesnevi Terapi adlı eseriyle popülerleşmiştir.
Antik Thebes Kütüphanesi’nin girişinde yazan “İnsanın ruhunun iyileştirildiği yer” cümlesi, insanoğlunun daha o zamanlarda kitabın insan ruhu üzerindeki etkisini keşfettiğini gösteriyor.

başka bloglara bakabilirsiniz.